Panduan Online Format Terbaru Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 2017

Untuk soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik, jika anda merupakan salah seorang calon peperiksaan exam SPA M41 Pegawai Tadbir Diplomatik 2017 yang akan diadakan pada;

PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK GRED M41

Tarikh Peperiksaan : 3 November 2017

Masa : 08:00 MLM – 09:40 MLM

Sumber : Laman Web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Manfaatkan sepenuhnya peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik ini contoh soalan ptd m41

Berikut adalah format peperiksaan pada kali ini

Seksyen A- Pengetahuan Am

Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

** Tiada lagi soalan berbentuk esei untuk exam Pegawai Tadbir Diplomatik pada kali ini.

Apa yang calon perlu tahu berkenaan dengan jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 2017 ini

Sebagai seorang calon, apa yang penting adalah untuk mengetahui bidang tugas dan kerja-kerja yang dilakukan oleh pegawai tadbir ini. Berikut adalah skop dan bidang tugas bagi seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41

Merancang, menggubal dan melaksanakan dasar-dasar awam mengenai pengurusan sumber tenaga manusia dan organisasi, sumber kewangan, ekonomi, pentadbiran dan pembangunan wilayah/daerah/tempatan/tanah, perancangan dan pentadbiran sosial

Dan ada juga tugas-tugas lain yang lebih mencabar

Hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri (termasuk perkhidmatan luar negeri) keselamatan/ketahanan negara serta pengurusan teknologi maklumat.

Ianya merupakan satu tugas yang memerlukan calon mempunyai IQ dan tanggungjawab yang tinggi dan mampu untuk berkhidmat kepada negara dalam apa keadaan sekalipun. Apa yang menarik, seorang pegawai PTD juga boleh dilantik sebagai pegawai di kedutaan-kedutaan Malaysia di luar negara. Sekali lagi, jika anda terpilih untuk mengikuti peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41, manfaatkan peluang anda dan cuba dengan sebaiknya untuk berjaya pada peperiksaan kali ini.

Format Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 2017

Untuk pengetahuan, format peperiksaan untuk bagi pemilihan menjadi pegawai kerajaan telah bertukar sejak dari tahun 2014 lagi. Peperiksaan akan dilakukan dihadapan komputer secara online. Apa yang anda perlukan adalah untuk mendapatkan Contoh Soalan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 bagi membantu anda untuk berjaya.

–>Download PERCUMA Contoh Soalan PTD M41←

Berikut adalah contoh soalan secara PERCUMA yang saya berikan kepada anda. Harap ianya sedikit sebanyak akan membantu anda untuk berjaya dalam peperiksaan kali ini. Tidak lupa juga, jika anda inginkan panduan yang lebih komprehensif untuk peperiksaan PTD M41 2017 ini, saya akan beritahu bila link jualan akan dibuka. Apapun semoga berjaya dalam peperiksaan.

Info PTD Terus ke Smartphone Anda

Anda mahukan info berkaitan PTD M41 terus ke smartphone anda? Boleh join Telegram channel kami dengan KLIK butang di bawah dan terus join.

telegram-app

Semua info lanjut berkaitan dengan Exam PTD M41 akan saya update di sana. Lebih mudah urusan kalau anda mendapatkan info terus ke Telegram anda.

Artikel berkaitan :

Tugas seorang Pegawai PTD Gred M41 201

Contoh soalan PTD dalam PDF 2017

Contoh Soalan PTD 2017