Ianya merupakan satu peluang untuk anda melakukan kerja-kerja translator secara part time ataupun full time. Jika anda memiliki kelebihan lebih dari satu bahasa. Saya yakin, kebanyakan rakyat Malaysia mampu atau boleh berbahasa lebih dari satu bahasa iaitu bahasa inggeris dan bahasa melayu. Ini membolehkan anda untuk menjadi seorang translator yang baik.

Berapa upah seorang penterjemah bebas

Seorang penterjemah bebas ataupun freelance translator boleh mendapat sehingga USD10 hingga USD50 jika anda dapat melakukan kerja-kerja penterjemahan ataupun kerja part time translator ini. Ianya sangat lumayan dan mampu memberikan anda pendapatan yang sangat baik.

Jom Mulakan Perjalanan Anda Sebagai seorang penterjemah

Ada banyak cara untuk menterjemah dan sememangnya anda boleh terus bermula selepas membaca artikel ini untuk menterjemah. Antara cara percuma adalah anda boleh update status di Facebook atau buat Facebook page untuk servis penterjemahan anda. Kos untuk membuat facebook page penterjemah adalah percuma.

Tetapi ianya tidak mudah yang disangka, saranan saya anda dapatkan sahaja panduan daripada kerjatranslator.com ini. Ianya merupakan panduan dari A sampai Z tentang cara untuk menjadi translator. Yang penting sekali, bagaimana cara untuk anda mendapatkan pelanggan anda daripada internet. Juga tempat-tempat strategik bagi post servis anda di internet.

Peluang sentiasa ada

Ya, peluang sentiasa ada, ramai yang menggunakan servis translator seperti syarikat dari luar dan dalam negara ataupun orang perseorangan. Malaysia ataupun Asia Tenggara menjadi tumpuan kerana faktor ekonomi dan daya saing dan pastinya banyak syarikat dari luar memerlukan khidmat translator untuk translate maklumat dalam laman web atau pemplete mereka.

Juga, ramai di kalangan mereka yang sudah 40 ke 50an, yang memerlukan khidmat translator untuk translate dokumen dan thesis mereka dan kerja-kerja harian mereka. Ya, mereka dimintak untuk sambung ke peringkat ijazah atau master dan kebanyakan mereka mempunyai masalah dalam bahasa inggeris. Di sini, khidmat anda sebagai seorang translator sangat diperlukan untuk membantu memudahkan mereka translate dokumen mereka.

Dimana nak mencari mereka

Untuk mencari mereka-mereka seperti ini, cara yang paling mudah dan cepat adalah dengan mendaftar di kerjatranslator.com.

Artikel berkaitan:

Cara Jadi translator secara online