Antara syarat-syarat untuk bekerja sebagai translator dari rumah adalah, mempunyai pengetahuan dalam dua bahasa. Ini merupakan satu peluang kepada rakyat Malaysia yang rata-rata mempunyai lebih dari satu bahasa yang dikuasai membolehkan kerja translator online adalah sesuatu yang tidak mustahil dan boleh dilakukan.

Peluang untuk kerja-kerja penterjemahan ini terbuka luas dan tidak mustahil, walaupun anda sekarang sedang melanjutkan pelajaran, kerja translator sambilan adalah sesuatu yang tidak asing lagi. Merupakan salah satu alternatif untuk anda tak kira sama ada pelajar, penganggur atau mereka yang mencari alternatif tambahan untuk kenaikan kos sara hidup di Malaysia ini.

Upah yang lumayan

Untuk melakukan kerja translator secara online ini, upah yang akan diberikan bagi saya cukup lumayan. Anda boleh memperolehi USD10 sehingga USD50 untuk kerja-kerja translator yang simple sehingga 200 patah perkataan. Kerja yang anda perlu lakukan adalah untuk translate bahasa inggeris ke bahasa melayu. Ianya sangat lumayan terutama bagi mereka yang mempunyai pengetahuan bahasa melayu dan bahasa inggeris. Bagi saya, jika anda memerlukan wang tambahan dan boleh berbahasa melayu dan inggeris, cepat mulakan langkah.

Bagaimana nak bermula

Anda boleh post servis anda ke mana-mana pusat yang menawarkan servis seperti ilancee ini. Anda boleh menawarkan apa sahaja servis yang anda tawarkan di ilancee ini dan berharap akan ada yang mengambil peluang untuk mengambil servis dari anda.

**ilancee ini sangat baru dan masih belum popular lagi.

Ada banyak lagi website seperti ilancee ini dan yang saya lihat, servis penterjemahan masih tidak popular di sana. Cadangan saya, daftar di kerjatranslator.com kerana mereka memberikan panduan berkenaan dengan cara untuk menjadi translator. Di mana untu dapatkan kerja-kerja translator secara sambilan ataupun di mana tempat terbaik untuk post kerja-kerja translator.

*Kerja translator tidak semestinya dalam bahasa melayu ke inggeris, ataupun inggeris melayu, jika anda mempunyai kelebihan berbahasa mandarin, Jepun, France, semua dapat dilakukan dengan mudah.

Jika anda serious untuk menjana pendapatan secara online, terus lakukan dari sekarang. “take action” dan terus lakukan dan jangan menyerah. Jika anda berminat untuk menjadi translator, terus dapatkan tips dari yang pakar dan mereka yang pernah melakukan kerja-kerja translator ini. Bagi yang nak bermula, panduan kerjatranslator.com adalah antara panduan yang paling lengkap setakat ini.

Artikel berkaitan : part time kerja translator dari rumah