Tips Lulus dan Contoh Soalan Muet terkini

panduan lulus muet, contoh soalan muet

MUET atau Malaysia University English Test adalah salah satu bentuk peperiksaan yang amat penting untuk memasuki alam universiti. Setakat tahun [2015] peperiksaan MUET dijalankan untuk setiap 3 kali setahun iaitu pada bulan Mac, Julai dan November. [Rujuk Laman Web Majlis Peperiksaan Malaysia ini untuk jadual MUET terkini]  Muet bertujuan untuk mengukur tahap penguasaan bahasa Inggeris untuk bakal pelajar Institiusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) terutama yang mengikuti program Ijazah. Jadi, peperiksaan MUET adalah sangat penting untuk meneruskan pembelajaran di IPTA. Band 1 hingga 6 untuk MUET

  • Band 1- Penguasaan bahasa Inggeris yang amat lemah dan hampir tidak dapat menguasai bahasa Inggeris.
  • Band 2- Penguasaan bahasa yang terhad. Kurang ekspresi, kefasihan dan ketepatan. Selalunya menyebabkan salah dalam komunikasi dalam bahasa Inggeris.
  • Band 3 – Pemahaman yang sederhana tentang bahasa inggeris dan konteks. Berfungsi dengan sederhana dalam bahasa.
  • Band 4- Pengguna yang fasih dan dapat menguasai bahasa inggeris. Dapat berfungsi dengan kompeten
  • Band 5- Pengguna yang bagus dan penguasaan yang bagus. Pemahaman yang baik dalam bahasa inggeris
  • Band 6- Penguasaan bahasa inggeris yang sangat bagus dan hampir-hampir tiada kesilapan dalam penguasaan MUET.

Untuk memasuki IPT, sekurang-kurangnya perlu untuk mendapat Band 3 untuk berjaya. Semua boleh berjaya dalam MUET   Fakta telah membuktikan yang semua orang boleh berjaya dalam peperiksaan MUET, yang paling penting adalah usaha yang berterusan dan persediaan yang mantap untuk berjaya dalam MUET. Pastinya contoh soalan MUET dan format terkini dalam MUET akan sangat membantu untuk calon lulus dalam MUET.

Klik untuk Dapatkan Kompilasi Contoh Soalan MUET Tahun lepas 

Sedikit tips untuk lulus dalam peperiksaan MUET

Untuk lulus dalam MUET memerlukan persediaan yang rapi terutama jika penguasaan bahasa inggeris masih lagi di tahap sederhana dan memuaskan. Berikut adalah beberapa tips yang berguna untuk lulus dalam peperiksaan MUET. Apa yang anda perlu lakukan adalah;

1. Mengetahui aspek-aspek yang akan diuji iaitu bentuk dan format peperiksaan.

2. Cara permakahan untuk setiap aspek.

3. Mahirkan dengan bentuk soalan dan format peperiksaan

4. Persediaan dari segi grammar atau tatabahasa.

5. Persediaan dari segi vocabulary atau kosa kata.

6. Persediaan dari segi perbualan.

7. Latih tubi yang berterusan

Jika anda mengamalkan semua ini, kemungkinan untuk berjaya adalah lebih tinggi berbanding calon lain. Saya pasti, anda juga ingin berjaya seperti yang lain. Pastinya jika anda mempunyai panduan ini, ianya akan sangat membantu anda dalam menghadapi peperiksaan muet ini.

Format Peperiksaan MUET

Format peperiksaan MUET terdiri daripada;

1. Contoh soalan peperiksaan MUET listening

2. Contoh soalan peperiksaan speaking

3. Contoh soalan peperiksaan reading

4. Contoh soalan peperiksaan MUET writing

Saya ulangi sekali lagi, salah satu faktor untuk berjaya dalam peperiksaan MUET adalah mahir dalam format peperiksaan yang mereka berikan dan mengetahui cara pemarkahan untuk setiap format. Tidak lupa juga, latih tubi yang berkesan dan berulang untuk lebih berjaya dalam peperiksaan MUET.

Bagaimana untuk mendapatkan Tips-tips Peperiksaan MUET ini?

exam preparation

Saya menerima banyak email daripada calon yang bertanyakan tentang panduan atau tips-tips untuk lulus peperiksaan MUET. Yang saya berikan ini hanyalah sedikit daripada beberapa tips-tips panduan soalan peperiksaan MUET untuk calon-calon sekalian. Panduan ini memberitahu tentang cara untuk lulus dan berjaya mendapat band yang tinggi dalam peperiksaan MUET. Calon akan dibimbing langkah demi langkah untuk berjaya dalam peperiksaan MUET. Perlu diingatkan, panduan peperiksaan MUET ini adalah bertujuan untuk membiasakan calon dengan format dan cara pemarkahan sebenar peperiksaan MUET. Soalan yang diberikan bukanlah soalan sebenar atau soalan bocor, tetapi hanyalah contoh soalan untuk berjaya dalam MUET.

Apakah yang terdapat dalam panduan peperiksaan MUET ini? *Apakah itu MUET dan beberapa peta minda berkaitan.

*Tips menjawab 4 jenis kertas ujian MUET

*Jadual format baru dan lama untuk MUET

*Contoh soalan yang dikemukakan untuk setiap kertas ujian.

*Jadual analisa Peperiksaan MUET 2010/2011 untuk keempat-empat kertas peperiksaan. Ini bakal membantu anda.

*4 Langkah untuk LULUS dalam Peperiksaan MUET. Ini sangat penting untuk anda ketahui.

Bagaimana panduan ini boleh membantu anda dalam peperiksaan MUET?

1. Ianya ditulis dalam Bahasa Melayu, mudah difahami dan mudah dipratikkan.

2. Ianya menjimatkan masa anda membuat persediaan peperiksaan MUET dimana anda tidak perlu bunag masa masih tercari-cari tips peperiksaan MUET lain yang belum tentu sesuai dengan anda.

3. Panduan langkah demi langkah yang mudah diikuti bagaimana persediaan peperiksaan MUET dari A – Z. Sebelum peperiksaan, semasa peperiksaan, hingga ke menjawab soalan peperiksaan.

4. Berbagai-bagai rahsia dan strategi untuk menjawab soalan yang tidak diketahui oleh calon akan didedahkan kepada anda.

5. Ia sesuai bagi semua calon peperiksaan samada calon yang pertama kali mengambil peperiksaan MUET ini ataupun calon yang ingin memperbaiki keputusan peperiksaan mereka.

6. Ianya proven/terbukti telah membantu ramai yang berjaya dalam peperiksaan MUET dengan panduan ini.

7. Panduan ini bukan mengajar anda menipu dan sebagainya. Sebaliknya membimbing anda memberikan jawapan yang terancang dan tersusun rapi.

8. Dilengkapi dengan cara jawab soalan muet yang terkini untuk membantu anda menghadapi soalan Muet yang semakin mencabar.

9. Panduan ini bukan ibarat soalan bocor, tetapi soalan yang dibocorkan dengan jawapan sekali!

10. Dan banyak lagi tips berguna untuk sukses dalam peperiksaan MUET, yang pasti dapat membantu calon untuk mendapatkan band yang tinggi.

Adakah anda berminat, jika berminat dapatkan sekarang. Yang paling penting adalah amalkan tips yang diberikan dan lakukan yang terbaik dalam peperiksaan MUET, insyaAllah panduan lulus MUET ini akan membantu calon skor dengan markah yang tinggi dalam MUET.  Apapun saya nak berikan CONTOH SOALAN MUET, dapatkan contoh tersebut di.

–>Dapatkan Kompilasi Contoh Soalan MUET Tahun-tahun lepas<–

Artikel berkaitan : Panduan dan Bank Soalan Muet[Klik link ini untuk pendaftaran MUET]