Ramai calon yang terlibat dengan peperiksaan MUET mula mencari bagaimana tips untuk lulus dalam peperiksaan MUET yang diadakan 3 kali dalam setahun.

success MUET, contoh soalan Muet writing, soalan muet

Myportal21 akan memberikan beberapa tips dan panduan untuk lulus dalam peperiksaan MUET. Untuk artikel kali ini, kami akan memberikan tips dan panduan untuk lulus dalam peperiksaan MUET. Fokus artikel kali ini adalah untuk teknik dan contoh soalan bagi menjawab soalan MUET writing.

Format kertas soalan MUET Writing

Sebelum calon pergi lebih jauh, kami ingin menerangkan serba sedikit berkenaan dengan format peperiksaan MUET. Mengetahui format dan cara pemarkahan untuk setiap soalan MUET adalah sangat penting. Apabila kita mengetahui bentuk dan format peperiksaan MUET, lebih mudah untuk kita cuba target band yang kita mahukan dan fokus ke arah itu. Jadi, format peperiksaan MUET bagi soalan writing adalah seperti berikut;

Format peperiksaan writing (2 esei dalam masa 90 minit) yang terdiri daripada academic writing dan report essay. Setiap satu daripada soalan-soalan tersebut mempunyai cara jawapan yang tersendiri. Mempunyai teknik-teknik menjawab yang tersendiri untuk setiap soalan. Kebanyakan calon seperti calon Tingkatan 6 atau calon di Matrikulasi pastinya sudah mempunyai bimbingan daripada guru-guru yang berpengalaman dalam bidang MUET ini. Para guru ini pastinya akan menceritakan teknik-teknik dan cara menjawab yang betul kepada calon MUET.

Penting kepada calon untuk mempelajari teknik menjawab soalan MUET. Salah satu cara adalah dengan cara mendapatkan contoh-contoh soalan tahun lepas MUET. Oleh yang demikian, saya sediakan kepada anda beberapa contoh-contoh soalan MUET tahun-tahun lepas.

–>Dapatkan Contoh-contoh soalan MUET Tahun lepas<–

Dengan memiliki contoh-contoh soalan seperti ini, ianya membolehkan anda untuk mengetahui bentuk-bentuk soalan yang bakal diberikan.

Bagaimana untuk anda mengetahui cara menjawab soalan untuk setiap format peperiksaan MUET termasuk daripada soalan writing? Bagaimana untuk anda mengetahui cara pemarkahan untuk setiap soalan MUET jika tiada bimbingan daripada guru-guru berpengalaman? Apa yang anda perlu fokuskan pada setiap essey yang anda tulis dan pelu tinggalkan untuk setiap essey yang anda tulis. Pastinya bukan mudah untuk dilakukan jika tiada bimbingan?

Untuk itu, panduan lulus MUET ini adalah sangat sesuai untuk anda, untuk mendapatkan teknik dan cara menjawab yang betul. Panduan lulus MUET ini juga sesuai untuk mereka yang telahpun mendapat bimbingan daripada guru-guru berpengalaman, tetapi mahukan maklumat tambahan untuk lulus dengan cemerlang dalam MUET. Untuk yang inginkan mencari maklumat tambahan, panduan ini juga untuk anda.

Contoh soalan MUET writing

The rising fuel price has pushed up the price of other consumer products. How will this affect the society? Give your opinion. You should write at least 350 words. [60 marks]

Ini adalah salah satu contoh soalan MUET untuk anda. Tidak terhad kepada contoh soalan yang berbentuk begini, banyak lagi contoh soalan lain yang berkemungkinan untuk keluar. Yang paling penting adalah anda tahu bagaimana teknik menjawab, dan bagaimana untuk mendapatkan markah yang tinggi untuk setiap essay.

Dengan teknik menjawab yang betul, anda masih boleh cemerlang dalam MUET walaupun mempunyai sedikit kesilapan dalam tatabahasa bahasa inggeris atau ‘grammer’ Bagaimana untuk skor bagi soalan seperti di atas, teruskan ulangkaji, latih tubi yang berterusan, mahirkan dengan kosa kata, kata hubung yang betul dan lain-lain lagi.

Dapatkan juga bimbingan daripada guru-guru berpengalaman. Juga panduan lulus MUET ini sebagai sumber tambahan yang penting untuk lulus dalam peperiksaan MUET.

Selamat mencuba.   Artikel berkaitan : Contoh Soalan Muet